Blogg

Blogg

*

Saker som passerar.

Oskyldig?

TextPosted by Torbjörn Wed, September 27, 2017 12:36:07
Min oskyldiga sida tänkte:

Många debatterande texter låter mest som en broschyr från Jehovas vittnen, de är liksom uppbyggda enligt mallen: "Du och jag­, vi som är goda och smarta, vi vet ju vad som är sant och rätt, men det finns dåliga människor där ute som hävdar följande uppenbart falska saker, som du och jag självklart inte håller med om." Varför skriver man på det sättet? Borde man inte lyfta de punkter där man inte är överens istället för att bara glida över dem och förutsätta att ens egen åsikt är uppenbar? Det finns ju en massa människor som inte tycker att ens åsikt är uppenbar. Ja, vissa tycker rentav att den motsatta åsikten är uppenbar. Vore det inte bäst att reda ut varför de tycker det och se om man kan bemöta det på ett ärligt sätt? I slutändan måste vi kunna förstå varandra och komma överens, och det går inte utan en intellektuellt ärlig debatt.

Min mer cyniska sida svarade:

Dumma dig inte. Folk skriver inte för att förstå, de skriver för att vinna. Förståelse är något man kan ägna sig åt i elfenbenstornet, i verkligheten är det ingen vinnande strategi. Vill man få igenom sin sak är det mycket mer effektivt att indoktrinera alla man kan och stigmatisera resten. Intellektuell ärlighet och makt är varandras motpoler; den som kritiskt granskar sätter sitt eget omdöme högre än maktens auktoritet. Att skapa en massrörelse av människor som styrs av eget omdöme är omöjligt, de kommer bara springa åt alla håll. Utan massrörelse ingen makt. Det är därför helt avgörande att med alla tillgängliga medel hindra människor från att tänka i banor som inte är anpassade efter maktens intressen. De oönskade åsikterna ska inte bemötas ärligt, de ska skoningslöst målas över med de önskade åsikterna. Och detta är inget ont. "Makt" har en så dålig klang i folks öron, men vad är alternativet? Jo, kaos. Det är bara att inse: det gives ingen rimlighet bortom den mänskliga kontexten. En ickestyrd människa är själsligt oformlig, helt utan gränser, helt utan ramar för tänkande och moral. Du är galen om du tror att sanningsenlighet ska leda till en värld där människor respekterar varandra. Det låter faktiskt lite som en broschyr från Jehovas vittnen.

Den oskyldiga sidan blev lite ledsen. Stackars krake. Må den fortsätta kämpa ett tag till.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.